keretaperodua4u.com

PANDUAN: BELI KERETA TANPA LESEN

Ramai di antara pelanggan di luar sana terlalu ingin membeli kerea tetapi mendapat seringkali di tolak oleh bank kerana tidak memiliki lesen. Ada yang kecewa dan ada yang marah-marah kerana keinginan mereka di tersekat.

Sebenarnya bank bukan lah sengaja untuk menolak keinginan anda, tetapi bank mempunyai alasan mereka tersendiri. Ini kerana, jika mereka yang tidak mempunyai lesen memiliki kereta dan tiba-tiba di landa musibah, kemalangan teruk sehingga ada yang total lost, pihak insuran tidak akan membayar satu sen pun permohoan claim anda. Jika ini terjadi bagaiman dengan loan/pinjaman anda? adakah anda tetap akan membayar ansuran kenderaan tetapi kenderaan anda sudah tiada.

Mungkin anda membayar, cuma bank mengikut rekod mereka sebelum ini bahawa mereka yang tiada lesen dan kemalangan total lost, mereka tidak akan membayar lagi kepada bank. Itu yang bank risaukan.

PENYELESAIAN

Walaupun kebanyakan bank tidak menerima permohonan pinjaman tanpa lesen mamandu, tetapi masih ada beberapa bank yang boleh memberikan pinjaman kereta jika anda tiada lesen, tetapi dengan syarat yang sangat ketat. Berikut kami akan nyatakan bank dan syarat-syarat yang dikenakan oleh mereka.

Pinjaman Bank Rakyat

Syarat Pinjaman
 1. Gaji Pemohon pokok/basic hendaklah RM2,000.00 keatas.
 2. Mereka yang berkerja dengan Kerajaan, Badan Berkanun, GLC dan syarikat swasta yang kukuh sahaja.
 3. Telah berkerja lebih daripada 6 bulan.
Dokumen diperlukan
 1. Salinan ic (depan belakang)
 2. Payslip 3  Bulan
 3. Bank Statment 3 bulan

Pinjaman Ambank

Syarat Pinjaman
 1. Gaji Pemohon bersih hendaklah RM2,000.00 keatas. Jika pemohon berumur kurang 20 Tahun.
 2. Gaji Pemohon bersih hendaklah RM3,000.00 keatas. Jika pemohon berumur lebih 30 Tahun.
 3. Telah berkerja lebih daripada 6 bulan.
Dokumen diperlukan
 1. Salinan ic (depan belakang)
 2. Salinan ic dan lesen rujukan (ibu bapa/suami isteri/adik beradik)
 3. Payslip 3  Bulan
 4. Bank Statment 3 bulan

PERHATIAN

Artikel ini khas untuk mereka yang ingin berurusan dengan kami sahaja. Jika anda mendapat maklumat yang berbeza dari jurujual lain ia bukan urusan kami. Artikel ini berdasarkan kemampuan dan kapisiti kami sahaja serta melalui nasihat dari banker.

Kami tidak bertanggungjawab jika anda ditipu oleh jurujual lain jika anda tidak melalui kami. keputusan yang anda buat adalah keputusan anda sendiri. jika inginkan urusniaga yang selamat dan telus, segera berurusan dengan kami. Bukan melalui jurujual lain kerana bimbang anda berurusan dengan jururjual palsu atau brooker